SuperChefs

SuperChefs is een serie van acht wekelijkse kookworkshops voor kinderen van 10-12 jaar (groep 7/8). Ze ontdekken hoe gezond, lekker en gemakkelijk koken kan zijn. De jonge koks leren hoe ze zelf een gezonde maaltijd en tussendoortjes kunnen klaarmaken. Het programma is een verdieping van Smaaklessen, SchoolGruiten en Lekker Fit!.

Prijs:
(excl. verzend- en administratiekosten)
Bestelnummer: 360P
Op voorraad

Samenstelling lespakket

Omschrijving Prijs
Aantal
SuperChefs - startpakket € 55,00
SuperChefs - aanvullend pakket € 45,00
SuperChefs handleiding begeleider € 9,95
SuperChefs instructie-DVD begeleider € 3,95
SuperChefs werkboek € 1,50
SuperChefs receptenboek € 1,50
SuperChefs certificaat € 0,50
SuperChefs hygieneposter € 2,95
SuperChefs wervingsposter € 2,95
SuperChefs wervingsflyer € 1,00

Beschrijving

 • Week 1: De keuken
 • Week 2: De Schijf van Vijf
 • Week 3: Eetculturen
 • Week 4: Smaak
 • Week 5: Het etiket
 • Week 6: Seizoensgroente en –fruit
 • Week 7: Presenteren
 • Week 8: SuperChefs

Aanpak
De ideale lesduur per kookworkshop is ongeveer 2 uur. Het aantal kinderen per groep is 10 tot 15. De kinderen krijgen allemaal een eigen werk- en receptenboek en ontvangen aan het eind van de cursus een SuperChefs-certificaat.

SuperChefs is zo opgezet dat het goed past in de activiteitenprogramma’s van de naschoolse opvang, buurthuizen of kindervakantieweken. Het kan ook binnen schoolverband worden uitgevoerd. Verder is het een uitstekend programma om uit te voeren in kinderkookcafés en kookstudio’s.

Als je echt wilt gaan koken, dan is een handige ruime keuken het meest ideaal. Een uitgebreide inventarislijst staat in de handleiding voor de begeleider. Is het niet mogelijk om gebruik te maken van een volledig uitgeruste keuken? Ook dan kun je meedoen met SuperChefs. Er is een aparte set recepten ontwikkeld voor koken zonder fornuis, oven en grill. Deze recepten zijn te herkennen aan het logo ‘koken zonder keuken’.

Doel
SuperChefs is effectief in het verbeteren van kennis over gezond eten, kennis over gezond en veilig koken, houding ten opzichte van gezond en veilig koken, eigen effectiviteit ten opzichte van gezond eten en klaarmaken van gezond eten, en de vaardigheden om gezond en veilig te koken. Ook zijn de kinderen positief over het programma.

Daarnaast richt het programma zich op de determinanten neofobie (angst om nieuw eten te proeven), sociale invloed, intenties om gezonder te eten en het zelf letten op gezond eten.

Het programma is door het Centrum Gezond Leven gecertificeerd als ‘theoretisch goed onderbouwd’.

Organisatie en uitvoering
Kookdocenten, docenten of welzijnswerkers met kookkwaliteiten of diëtisten en kookfanaten met didactische kwaliteiten kunnen de cursus begeleiden. Zorg daarnaast voor voldoende hulpbegeleiders; reken naast de kookdocent op één begeleider per vier kinderen. Ook ouders kunnen hier een rol bij spelen.

Bij deze methode horen een handleiding en een DVD. Het is de bedoeling dat de begeleiders voorafgaande aan elke SuperChefs-les het betreffende hoofdstuk uit de handleiding lezen en het bijbehorende filmpje bekijken. Als hulpmiddel vult de docent het uitgebreide weekschema in dat in de handleiding is opgenomen. Zo weet je zeker dat je aan alles hebt gedacht.

De voorbereiding duurt, als je het voor het eerst meedoet, ongeveer 1 uur per les. De tijd voor boodschappen doen is hierbij niet meegerekend.

Overzicht materialen

Superchefs Startpakket:

 • 1 x Handleiding voor begeleiders
 • 1 x DVD voor begeleiders
 • 15 x Werkboek kind
 • 15 x Receptenboek kind
 • 15 x Certificaat kind
 • 1 x Wervingsposter
 • 1 x Hygiëneposter
 • 1 x Schijf van Vijf-poster
 • Uitbreidingsset receptenboek (alleen te downloaden)

Met dit startpakket heb je alles in huis om met een groep van 15 kinderen in de leeftijd van 10-12 jaar (groep 7/8) aan het koken te gaan. Als je later door wilt met een andere groep zijn de werkboeken, receptenboeken en certificaten los bij te bestellen als aanvullend pakket.

Aanvullend pakket SuperChefs:

 • 15 x Werkboek kind
 • 15 x Receptenboek kind
 • 15 x Certificaat kind

Kosten
Een volledige startset met alle bovengenoemde materialen voor een groep van 15 kinderen kost € 55,- incl. btw. Ga je daarna door, dan hoef je alleen de kindermaterialen bij te bestellen voor € 45,- incl. btw per 15 kinderen (aanvullend pakket). De kosten van de ingrediënten zijn circa € 300,- per cursus, uitgaande van 15 kinderen. Het kan zijn dat er ook nog kosten zijn voor het huren van een ruimte of betaling van een begeleider.

Tips voor het verkrijgen van financiering voor voedingsprojecten.

Ook interessant

SuperShopper
SuperShopper is een programma voor kinderen uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs en bestaat uit twee lessen op school en een speurtocht in een plaatselijke supermarkt.

Lekker Fit!
Lekker Fit! is een lespakket voor groep 1 t/m 8 op de basisschool en heeft een preventief doel. Kinderen leren alles over gezond eten en bewegen en ze worden zich bewust van de keuzes die ze hierbij maken.

Specificaties